GÜNEŞ VE AY TUTULMASI

GÜNEŞ TUTULMASI

Işık doğrusal ve her yöne yayılır. Işığın önünde opak (ışığı geçirmeyen) bir cisim olduğu zaman ışık bu cisimin çevresinden geçer ve gölgesi oluşur.

Güneş tutulması sırasında Dünya’nın bir bölümü, gündüz vakti olmasına rağmen güneş ışınlarını alamaz ve gün ortasında gece olmuşçasına bir karanlık yaşanır. Birkaç dakika süren bu doğa olayının nedeni,

Ay’ın Dünya ile Güneş’in arasına girmesi ve güneş ışınlarının Dünya’ya ulaşmasını engellemesidir. Güneş tutulması sırasında Dünya’nın bir bölümünde Ay’ın gölgesi oluşur.

Bazı geceler Ay’ı gökyüzünde göremeyiz. Bunun nedeni Ay’ın, Güneş ile Dünya arasında yer almasıdır. Ay
yukardaki şekilde olduğu gibi Güneş ve Dünya arasında olduğunda Dünya üzerinden görünmeyen yüzü ışık alır. Bu nedenle biz de Ay’ı göremeyiz. Bu evre yeni ay evresi olarak adlandırılır. Güneş tutulması yeni ay evresinin yaşandığı günde gündüz vakti gerçekleşir.

Sonuç olarak Dünya’dan bakan kişinin kısa süreliğine Güneş’i görememesi olayına Güneş Tutulması denilir. Yeni Ay evresinde olur.

NOT: Her yeni ay evresinde tutulma görülmez bunun sebebi ise gölge oluşabilmesi için AY,DÜNYA VE GÜNEŞ’in aynı doğrultuda olması gerekir bu durumda uzun yıllarda bir olduğu için her yeni ay evresinde tutulma olmaz.

AY TUTULMASI

Ay’ın dolunay olarak gözlendiği bazı gecelerde doğu kenarından başlayarak Ay ağır ağır kararır. Kısa bir süre sonra Ay, koyu bir gölge ile kaplanır.

Ay tutulması olarak adlandırılan bu olay,

Dünya’nın, Güneş etrafında dolanırken Güneş ile Ay arasına girmesi ile gerçekleşir.
Ay, Dünya’nın gölge konisi içerisinde kaldığında Dünya’nın geceyi yaşayan bölgelerinde Ay gözlenemez.

Dünya, aşağıdaki şekilde olduğu gibi Ay ile Güneş arasında olduğunda Ay’ın Dünya’ya bakan yüzü güneş ışınlarını alır. Bu nedenle Ay’ı tam küre olarak gözlemleriz. Bu evre dolunay evresi olarak adlandırılır. Ay tutulması dolunay evresinde gerçekleşir.

NOT: Güneş, Dünya ve Ay aynı doğrultuya geldiğinde Dünya’nın gölgesi Ay’ın üzerine düşer ve böylece Ay tutulması gerçekleşir.

Aynı doğrultuya gelmeleri uzun zaman alır bu yüzden her dolunayda tutulma gözlemlenmez.

İlk yorum yapan olun

Bir Cevap Yazın